Cubeca ve zvonici

Karel Kostka, který maluje a píše pod pseudonymem Cubeca, vystavuje své obrazy ve vysokomýtské Galerii ve zvonici. Výstava je součástí oslav 30 let existence zdejší Střední školy podnikání, jejímž je zakladatelem.

Karel Kostka se narodil v roce 1960 ve Vsetíně. Malbě se věnuje s přestávkami od roku 1985. Do roku 2001 prezentoval svá díla pod vlastním jménem, počínaje výstavou v Soho (New York, březen 2001) zvolil na doporučení amerických galeristů pseudonym Cubeca, který je v mezinárodním kontextu dobře zapamatovatelný, a je složeninou anglického a španělského překladu autorova jména.

Jeho tvorba směřuje do proudu imaginativní malby, z níž se vynořují prvky surrealismu a romantismu, a kde jsou reálné předměty a novotvary začleňovány do abstraktních krajin a tajemných snových prostorů. Neobyčejná výrazová intenzita spojená s filozofickým rámcem a překvapivými náměty se dotýká samé podstaty lidské emotivity a představivosti. Sám autor označuje svůj styl s nadsázkou jako “iluzivní antirealismus“.

Karel Kostka je pedagog. Roku 1991 si splnil sen, když ve Vsetíně založil jednu z prvních soukromých středních škol v republice. Přibývaly další, v roce 1993 pak také Střední škola podnikání ve Vysokém Mýtě. Téhož roku obdržel z rukou místopředsedy vlády ocenění Manažer roku České republiky. Nejvyšší státní vyznamenání v resortu školství - Medaili Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR získal v roce 2014.

Náleží do malé skupiny lidí ve světě, jimž byla při oficiálních testech naměřena hodnota IQ vyšší než 200. Je členem Mensy.

web betlemy

Vyhledávání