Obraz z naší sbírky na poštovní známce

Malba Večerní příjezd z roku 1969 je námětem nové příležitostné poštovní známky z emise Umělecká díla na známkách: Vladimír Tesař. Česká pošta ji uvedla do prodeje v polovině října ke stému výročí autorova narození. 

Obraz k reprodukci poskytla Městská galerie Vysoké Mýto, která jej má ve své sbírce. Nominální hodnota známky je 34 korun.

Vladimír Tesař se narodil v Praze roku 1924, zemřel v 84 letech. Byl významným českým malířem, ilustrátorem, grafikem, typografem a scénografem. Svou tvorbou zasahoval do oblasti malby, kresby, grafiky, filmového plakátu i realizace animovaného filmu. V povědomí veřejnosti však zůstává především jako tvůrce velkého množství knižních ilustrací nejrůznějších žánrů. K nejvýznamnějším titulům patří ilustrace Goethova Fausta a Babičky Boženy Němcové.

Námětem související obálky prvního dne vydání (FDC) je Tesařova bezejmenná grafika provedená linorytem.

Celá emise byla vytištěna v nákladu 40 tisíc kusů a FDC v počtu 2 200 kusů. Zájemci si mohou novou příležitostnou poštovní známku pořídit na vybraných přepážkách nebo na e-shopu České pošty.

Čtvrtky s galerií

Informace

  • O spolkové činnosti .proMejto

    Výstava ve foyer mapuje desetiletou činnost SPOLKU.proMejto. V oblasti urbanismu a plánování města usilují jeho členové o osvětu, pořádají akce a realizují drobné zásahy ve veřejném prostoru. Expozice je volně přístupná do 28. října.

Vyhledávání