Galerie oslavila pětašedesátiny

K2_útPMCETE_ledna+0100RledPMCET_0C3

Městská galerie Vysoké Mýto si připomněla půlkulaté výročí. Tři dny plné výstav a tvoření se uskutečnily souběžně s městskými slavnostmi a Dny evropského kulturního dědictví. Podívejte, jak to u nás žilo.

Narozeninová party začala dvěma vernisážemi. Ve foyer připomínáme deset let od instalace pomníku Přemysla Otakara II. a pokřtili jsme při té příležitosti drobnou publikaci, jejímž autorem je historik Jan Klíma. V sále jsme pak zahájili výstavu Meet Mýto. Jak název napovídá, setkáte se zde s Mýtem, jak jej zachytili malíři v uplynulém století. Díla náleží do sbírky galerie, která mnohá z nich nechala právě pro tento účel v loňském a letošním roce zrestaurovat.

Kromě těchto expozic bylo možné celý víkend navštívit také sklepení, kde vystavuje začínající výtvarnice Radka Částková. Navíc to byla poslední příležitost prohlédnout si výstavu Barevný svět krajky a loutky ve zvonici. Její derniéru doprovodily zručné krajkářky, které paličkovaly před zvonicí.

V tutéž dobu se na náměstí v sále galerie odehrálo pokračování úspěšné červnové akce Herbář z dvorků iniciované spolkem variace vm. Dvě stovky keramických kachlů vyrobených Vysokomýtskými bylo třeba povrchově upravit. Pohledem na něj se můžete ještě dlouho těšit, protože mozaika zdobí zeď na autobusovém nádraží.

Uměním galerie žila také v neděli a nejen galerie – v uličkách a zákoutích historického centra města totiž rozložili své „nádobíčko“ dvě desítky malířů. 

Ve stejném čase byla příležitost udělat si radost vlastním šperkem. V sále galerie se konala výtvarná dílna pod vedením zkušených lektorek. Petra Jůzová učila drátovat, Ivana Majvaldová rýt do skla a Iva Vanžurová smaltovat. Pro děti pak byla určena pohádka o malíři, kterou zahráli Jiří Plhák a Jiří Vedral. 

Iveta Danko, kurátorka Městské galerie

Na snímku Jiří Vedral coby malíř v pohádce O ukradené tužce. Foto: Alžběta Ivančenková

web betlemy

Informace

  • Abstrakce Miloslavy Černohorské

    Celý březen si návštěvníci infocentra mohou prohlédnout abstrakce Miloslavy Černohorské z nedalekého Jehnědí. Autorka je samouk, nikdy nechodila na žádné kurzy. Od malička má ráda ruční práce všeho druhu, malování se však začala věnovat teprve před deseti lety. 

Vyhledávání