Jubilejní malířský salon podesáté Doporučený

Desátý Salon malířů Vysokomýtska začal. Během vernisáže byl pokřtěn oficiální nástěnný kalendář města na rok 2022 s obrazy vystavujících umělců.

Velkoformátový nástěnný kalendář vychází u příležitosti tří výročí – 760 let založení Vysokého Mýta, 65 let vzniku galerie a 10. Salonu malířů Vysokomýtska. Ten začínal před dvaceti lety ve výstavní síni Jana Jušky, posléze se umělci ze sdružení Triangl společně prezentovali ve zvonici a od roku 2015 v nových výstavních prostorách galerie v rekonstruované budově soudu.

Volné sdružení malířů Triangl navazuje na výtvarný kroužek při Závodním klubu Karosa a M-klubu Vysoké Mýto, který se zrodil již v padesátých letech. V jeho vedení se vystřídali malíři Alois Srnský, Jan Juška, Josef Hašek, od roku 1973 stál v čele Josef Pilař, kterého po jeho smrti v roce 1996 vystřídal Jindřich Šmégr. Ten byl následující čtvrt století jeho hybnou silou. Zemřel nečekaně letos v červenci.

Triangl Vysoké Mýto vznikl v březnu roku 2002 spojením výtvarných umělců, filmového kroužku a fotokroužku, jež do té doby působily samostatně ve vysokomýtském M-klubu. Postupně však zájem o spolkovou činnost upadal, zastřešením pod jednou hlavičkou tak zůstala alespoň částečně zachována kontinuita společného uměleckého počínání.

Kdysi se malíři pravidelně scházeli a tvořili v ateliéru i v plenéru. O ateliér přišli v osmdesátých letech z důvodu rekonstrukce M-klubu a do plenéru už také tak často nechodí, přece jen se věkový průměr točí kolem osmdesáti let. Každoročně však dosud dodržovali tradici a vyjížděli spolu na několik dnů malovat na jaře do Adršpachu a na podzim na Šumavu. Jedenkrát za dva roky společně vystavují na salonu.

Iveta Danko, kurátorka MG

web betlemy

Vyhledávání