Kniha a dokument k šedesátinám galerie

K2_útPMCETE_ledna+0100RledPMCET_0C3

K 60. výročí založení vydala Městské galerie Vysoké Mýto knihu Setkání (foto ze křtu). Koupit si ji můžete za 320 korun v Turistickém informačním centru. Vznikl také krátký videodokument.

V tom, že chtějí vydat knihu, měli pracovníci galerie jasno hned od počátku, kdy se před rokem pustili do příprav letošních narozeninových oslav. Knihu ano, ale o čem vlastně? O historii? O té již bylo mnohé napsáno v bulletinech, které galerie vydala u příležitosti svých desátých, dvacátých a čtyřicátých narozenin. A my přece nechceme připomínat pouze historii, ale také současné dění! Tak tedy představit sbírku? To však bude zajímat pouze úzký okruh čtenářů… Chce to něco čtivého – nejlepší je vždy skutečný příběh. Musíme najít pamětníky, kteří nám přiblíží historii galerie jinak než v pouhých datech a archivních dokumentech! Nejlépe příbuzné zakladatelů galerie. Seznam těch, kdo stáli u jejího zrodu, byl jasný. Naši předchůdci byli v archivaci poctiví. Ale žijí ještě jejich manželky, děti, vnuci?

Ve chvíli, kdy pátrání po nich začalo, jsme neměli jedinou stopu. Byla to tak trochu detektivní práce. Ale vyplatila se! Objevili jsme v Hradci Králové žijící osmdesátiletou dceru Jana Jušky, do Prahy jsme se rozjeli za manželkou Ivana Bednáře, která již oslavila devadesátku, stejně jako žena Václava Šafránka žijící ve vysokomýtském Domově pokojného stáří Naděje. Potomci Jana Hubáčka, už také osmdesátníci, žijí jeden v Mýtě a druhý v Praze. V hlavním městě bydlí rovněž syn Radovana Dvořáka, s nímž jsme se setkali. To vše jsou jména mužů, kteří s nadšením věnovali čas, energii a leckdy i vlastní finance na to, aby se galerie stala kulturním centrem s puncem kvality.

Každé setkání bylo neuvěřitelně otevřené. Vzpomínky na osobnosti, které z tohoto světa odešly před desítkami let, se vynořovaly, jako by tady ještě včera byly. Příběhy se začaly skládat jako puzzle. Vzpomínky, které nevyčtete v žádných archivech, jsou unikátní výpovědí o lidech, díky nimž se město Vysoké Mýto může chlubit prestižní institucí, jakou je galerie.

Kniha SETKÁNÍ je tedy o setkání současnosti s minulostí… o setkání s pamětníky a skrze ně i se zakladateli galerie… o setkání nad archivními dokumenty… o setkání v depozitu mezi uměleckými poklady, jejichž počet za šest desetiletí vzrostl z původních osmdesáti kusů na současných 1 558…

Kniha SETKÁNÍ je pozvánkou do galerie, která, ač šedesátiletá, se rozhodně necítí být seniorkou, ale naopak čerpá sílu a inspiraci k novým věcem při pohledu zpět za vším, co dobrého bylo vykonáno.

Kniha má 64 stran a vydává ji Vysokomýtská kulturní, o. p. s. v nákladu 600 kusů.

Sedmiminutový dokument natočil a sestříhal Vladimír Pidima.

Iveta Danko, kurátorka Městské galerie

web betlemy

Informace

  • Abstrakce Miloslavy Černohorské

    Celý březen si návštěvníci infocentra mohou prohlédnout abstrakce Miloslavy Černohorské z nedalekého Jehnědí. Autorka je samouk, nikdy nechodila na žádné kurzy. Od malička má ráda ruční práce všeho druhu, malování se však začala věnovat teprve před deseti lety. 

Vyhledávání